09.01.2019 - 12:30 Author:
Mari Kaunisto

Professori Olli Kallioniemelle vuoden 2019 Äyräpää-palkinto

Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt Äyräpää-palkinnon FIMMin ensimmäiselle johtajalle, professori Olli Kallioniemelle. Palkinto myönnettiin tunnustuksena Kallioniemen työstä molekulaarisen täsmälääketieteen uranuurtajana. Lämpimät onnittelut!

 

Matti Äyräpään nimeä kantava, Suomen merkittävimpiin lääketieteellisiin tunnustuksiin kuuluva palkinto ojennettiin Olli Kallioniemelle tänään Lääkäri2019 –tapahtuman avajaisissa.

Kallioniemen tutkimusryhmien fokus on translationaalisessa tutkimuksessa ja tutkimuksen tulosten viemisessä käytännön potilastyöhön. Ryhmät kehittävät ja hyödyntävät monipuolisesti uusia molekyyliprofilointiin ja bioinformatiikkaan liittyviä menetelmiä, tavoitteenaan eri menetelmillä tuotetun molekyylitason tiedon mahdollisimman kokonaisvaltainen hyödyntäminen sairauksien diagnostiikassa ja hoidon räätälöinnissä.

Syöpäpotilaiden yksilöllisen hoidon kehittämisen lisäksi Kallioniemi ryhmineen on myös edistänyt olemassaolevien lääkkeiden uusien hoitoindikaatioiden löytämistä sekä uusien lääkkeiden nopeaa käyttöönottoa potilassolujen lääkeherkkyyden määrittämiseen perustuvien menetelmien avulla.

Koen palkinnon suurena huomion- ja kunnianosoituksena tutkimustyölleni. Kunnia kuuluu myös lukuisille tutkimusryhmäni jäsenille 1990-luvulta alkaen Suomessa ja ulkomailla. Arvostan myös sitä, että asiantuntijalautakunta palkitsi tutkijan, joka on kehittänyt syövän yksilöllistä hoitoa ja tehnyt teknologista kehitystyötä.

- Olli Kallioniemi

 

Olli Kallioniemi toimi FIMMin johtajana vuoden 2007 joulukuusta, eli instituutin perustamisesta lähtien, syksyyn 2015 saakka. Hänen johdollaan FIMM kasvoi ja kehittyi sekä saavutti kansallisesti ja kansainvälisesti tunnetun ja arvostetun aseman. Tällä hetkellä hän toimii professorina Karoliinisessa Instituutissa ja johtajana SciLifeLabissa (Science for Life Laboratory) Tukholmassa. Lisäksi hän toimii edelleen Helsingin yliopistossa FIMMin osa-aikaisena tutkimusjohtajana ja tutkimusryhmän vetäjänä. 

Palkinnon perusteissa todetaan Kallioniemen olevan huippututkijan lisäksi ansioitunut myös suomalaisen lääketieteen tutkimuksen rakenteiden sekä lääketieteellisen teknologian kehittäjänä.

– Professori Kallioniemen panos suomalaisen lääketieteen tutkimuksen infrastruktuurin sekä lääketieteellisen teknologian rakentamisessa ja kehittämisessä on mittavuudessaan vertaansa vailla. Hän on järjestelmällisesti kehittänyt ja kansainvälistänyt tutkijakoulutusta, organisoinut menestyksekkäästi tutkimuksen infrastruktuuria, rakentanut biopankkitoimintaa, kehittänyt ohjelmia, joilla monialaisesti silloitetaan molekyylilääketiedettä kliiniseen käytäntöön, kertoo palkinnon valinnasta päättäneen valiokunnan puheenjohtaja Leo Niskanen Duodecimin tiedotteessa.

 

Matti Äyräpää kuului Duodecim-seuran alkuvuosien kantaviin voimiin. Hänen nimeään kantava palkinto jaetaan vuosittain tammikuussa Helsingissä järjestettävien Lääkäripäivien avajaisissa, jolloin palkinnon saaja pitää Matti Äyräpää ‑luennon. Palkitun valitsee valiokunta, jonka puheenjohtajana toimii Duodecim-seuran hallituksen puheenjohtaja ja johon lisäksi kuuluu Duodecimin, Finska Läkaresällskapetin ja Suomen jokaisen lääketieteellisen tiedekunnan nimeämät edustajat.

Last updated: 09.01.2019 - 12:44